Együtt a környezettudatos hulladékgazdálkodásért


Kép1

Az akció eredményéből befolyó összegből három levegőtisztítót vásárolnak a szervezők a Hírös Agóra részére. Az akció fontosságáról a városi hulladékkezelés megreformálását koordináló alpolgármestert, Szeberényi Gyula Tamást kérdeztük.

- Miért van szükség ilyen üveggyűjtési kampányokra, mi a cél: az adományozás, a segítés, vagy a hulladékkezelés tudatosságára való nevelés?

- Az akciónak kettős célja van, de én fontosabbnak gondolom a tudatosságra nevelést.

Az üveg ugyanis speciális hulladék, nem lehet a műanyagokkal, a konzervdobozokkal, a papírral együtt gyűjteni a sárga zsákokban, de hagyományos, kommunális hulladékként sem kezelhető. Ennél sokkal tisztább hulladéknak minősül, a szolgáltatók is külön kezelik.

Talán e miatt hajlamosak az emberek gyűjtögetni a befőttes, az ivóleves, a boros üvegeket. A mostani kampány arra szolgál, hogy megszabadítsuk az embereket ezektől a felgyülemlett üvegektől és egy nemes cél érdekében ösztönözzük őket a hozzájuk legközelebb eső üveggyűjtő konténer felkeresésére.

- Mi a tapasztalat a legutóbbi üveggyűjtési kampány óta? Tudatosabb a lakosság a hulladékkezelésben, vagy ez még hosszú idő?

- Én a legutóbbi akció végeredményekor szembesültem azzal, hogy jelentős mennyiségű üveg halmozódok fel a lakosságnál, sőt, azóta várják is, rendszeresen érdeklődnek mikor lesz újra.

Ezekkel a kampányokkal még az út elején járunk egy környezettudatos társadalom kialakulásához, de bízom benne, hogy egy idő után ez megszokottá válik a lakosság számára és a hulladékkezelési rendszer megreformálását követően a hétköznapi életünk részévé válik a szelektív gyűjtés.

- Hol tart ez a folyamat, vannak e már érzékelhető eredmények?

- A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. által létrehozott és üzemeltetett térinformatikai rendszer segítéségével végre fel tudjuk térképezni a szolgáltatóval élő szerződéssel rendelkezők számát és lakhelyét. Ez azért fontos, mert a hulladékszállító autó sofőrje egy táblagép segítségével végig tudja kísérni a szolgáltatási útját, látva, hogy mely ingatlan fizető és melyik nem. Májustól fokozatosan érkeznek az új tároló edények, ugyanis ebben az évben megszűnik a korábbi sárga, illetve zöld zsákos rendszer.

E helyett minden ingatlan színes kukákat fog kapni, amelybe szelektíven gyűjtheti majd a hulladékát. Várhatóan ez a folyamat az év végére lezárul.

A másik előttünk álló feladat a közterületen álló háztartási hulladéktárolók elhelyezése és zárhatóvá tétele. Van már ilyenre példa a lakótelepen, saját kezdeményezésből, illetve városi segítséggel is. Ezek most úgymond tesztüzemmódban működnek, miközben gyűjtjük, gyűjtöm a tapasztalatokat. A közösségi oldalon folyamatosan tartom a kapcsolatot a lakosokkal, várom a visszajelzéseiket, hogy min és hogyan kellene javítani, hogy a lehető legjobb és leghatékonyabb megoldásokkal alakítsuk ki Kecskemét jövőbeli környezettudatos hulladékgazdálkodását.